6988712669 Οικισμός Δορκάδα Θεσσαλονίκης (Βελισσαρίου), Θεσσαλονίκη lefteriskentros@gmail.com
hero image
 


Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Σ
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά Προϊόντα | Δορκάδα Θεσσαλονίκη



 

  Παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι
Το πρόβειο γιαούρτι ονομάζεται και παραδοσιακό όταν έχει την  ‘πέτσα’ που δεν είναι άλλο από την επιφανειακή στοιβάδα του γιαουρτιού που συγκεντρώνει το περισσότερο λίπος.
Το γιαούρτι γενικά περιέχει πρωτεΐνες υψηλής αξίας και πιο εύπεπτες από αυτές του γάλακτος καθώς ένα μέρος τους διασπάται από τα βακτήρια που περιέχει. Το πρόβειο γιαούρτι μάλιστα, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές του αγελαδινού. Μία μερίδα παραδοσιακού γιαουρτιού μας δίνει περίπου 450mg ασβεστίου, τη μισή ποσότητα από αυτή που χρειάζεται καθημερινά ένας ενήλικας και περισσότερη από αυτή που περιέχει 1 μερίδα γάλατος (1 ποτήρι). Έτσι, συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το πρόβειο γιαούρτι περιέχει μεγάλο αριθμό προβιοτικών, καλών δηλαδή βακτηρίων που προστατεύουν την εντερική χλωρίδα. Η δράση των προβιοτικών στο έντερο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις και στα κρυολογήματα. Επιπλέον, η ικανότητά τους να επαναφέρουν την ισορροπία στη λειτουργία του εντέρου, τα καθιστά σημαντικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας ή διάρροιας. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης είναι ήδη διασπασμένο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, το πρόβειο γιαούρτι θεωρείται πολύ καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να προσλάβουν ασβέστιο από το γάλα.


  Παραδοσιακό αγελαδινό γιαούρτι

  Παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι

  Παραδοσιακό ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου

  Αριάνι